środa, 6 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami z kaszą i pomidorem



Składniki na faszerowana cukinię:
- pół cukinii (ok. 160 g),
- 125 g mięsa mielonego z indyka,
- 70 g pieczarek,
- 20 g świeżego szpinaku,
- przyprawy.

Ponadto:
- 45 g kaszy pęczak (waga przed ugotowaniem),
- 1 pomidor (ok. 150 g).

Przygotowanie:
Cukinie umyłam, przekroiłam na pół i wydrążyłam środek łyżką - miękki miąższ, została ok. 0,5 cm grubości "łódeczka". Wyciętą cukinię podsmażyłam z pieczarkami, przyprawami i mięsem na patelni - proponuję jednak mięsa nie podsmażać, bo lepiej się faszeruje i później zapieka surowym mięsem. Do farszu dodałam pokrojony szpinak, całość wymieszałam i nafaszerowałam cukinię (wyszło ze sporą górką ;-)). Zapiekałam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody na dnie w temp. ok. 180 stopni przez 30 minut.
Można zrobić od razu dwie porcje, wtedy trzeba podwoić składniki.
Podawałam z ugotowaną kaszą (wg przepisu na opakowaniu) i pomidorem.

Cała porcja ma ok. 385 kcal (28,8 g białka, 37,3 g węglowodanów, 10,7 g tłuszczu).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz