sobota, 28 czerwca 2014

Białko w diecie - przykładowe źródła

Zapotrzebowanie na białko zależy od wieku, płci, aktywności, masy ciała, stanu fizjologicznego. Specjalistą nie jestem, więc wszystkich zainteresowanych profesjonalnym wyliczeniem na zapotrzebowanie odsyłam do dietetyka :-)

Według informacji ze strony Instytutu Żywności i Żywienia udział białka w dostarczaniu energii powinien wynosić 10% - 15%, czyli osoba dorosła (>19 lat) powinna dziennie spożywać średnio w granicach od 0,8 do 2 g białka/ kg masy ciała,  sportowcy od 1,2 do 1,4 g/ kg m.c. przy czym jest możliwe jego zwiększenie do 3 g/ kg m.c. w sportach wytrzymałościowych.

Poniżej przedstawiam przykładowe źródła białka w przeliczeniu na 100 g produktu, informacje o wartościach odżywczych pochodzą ze strony www.potreningu.pl. Może być przydatne przy komponowaniu posiłków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz