Zapotrzebowanie na białko zależy od wieku, płci, aktywności, masy ciała, stanu fizjologicznego. Specjalistą nie jestem, więc wszystkich zainteresowanych profesjonalnym wyliczeniem na zapotrzebowanie odsyłam do dietetyka :-)
Według informacji ze strony Instytutu Żywności i Żywienia udział białka w dostarczaniu energii powinien wynosić 10% - 15%, czyli osoba dorosła (>19 lat) powinna dziennie spożywać średnio w granicach od 0,8 do 2 g białka/ kg masy ciała, sportowcy od 1,2 do 1,4 g/ kg m.c. przy czym jest możliwe jego zwiększenie do 3 g/ kg m.c. w sportach wytrzymałościowych.
Poniżej przedstawiam przykładowe źródła białka w przeliczeniu na 100 g produktu, informacje o wartościach odżywczych pochodzą ze strony www.potreningu.pl. Może być przydatne przy komponowaniu posiłków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz