niedziela, 22 czerwca 2014

Krem brokułowy z ciecierzycą



Składniki na 3 porcje:
- mieszanka wiosenna z biedronki,
- brokuł,
- woda 750 ml,
- 3 łyżki oliwy,
- przyprawy,
dodatkowo:
- ciecierzyca.

Jest to jeden z pomysłów z wytycznych od Pani Dietetyk. Pozornie lekka zupka, ale dzięki ciecierzycy bardzo sycąca.
Można ją zrobić na bazie wywaru z warzyw, ugotować włoszczyznę, ja użyłam akurat mrożonkę warzyw z Biedry ;-)

Przygotowanie:
Wodę zagotowuję, wsypuję do niej pół na pół brokuł i mrożonkę warzywną - im więcej użyjemy warzyw tym krem będzie gęstszy, wszystko zależy od naszych upodobań :-) Gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, zazwyczaj wychodzi ok 10-15 minut. Pod koniec gotowanie doprawiam i dodaję oliwę. Oliwa jest KONIECZNA - bez tłuszczu nie rozpuszczą nam się witaminki rozpuszczalne w tłuszczach. Wszystko blenduję na krem, po nalaniu do talerza dodaję ciecierzycę - tu również ilość zależy od upodobań i apetytu, u mnie wychodzi około garści.
Polecam - pyszny i lekki, a jednocześnie sycący pomysł na obiad lub kolacje! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz